Termeléstervezés újrafogalmazva: on-PLAN

Az on-PLAN használatával a gyártási feladatoknak a gyártóeszközök, gépcsoportok, gépek, szerszámok véges kapacitásának, az emberi erőforrások rendelkezésre állásának figyelembevételével történő optimális tervezése, vizuális megjelenítése és egyszerű, látványos módosítása válik lehetővé.

A termelővállalatoknál kiemelt fontosságú az üzemi folyamatok hatékony tervezése, pontos követése. A rugalmas vevőkiszolgálás, a határidők pontos tartása, az üzemi kapacitások optimális kihasználása és a termeléssel összefüggő költségek minimalizálása sokszor egymásnak ellentmondó célkitűzéseket, döntéseket kíván. Ennek megfelelően a gyártáshoz kapcsolódó folyamatok komplexitása napjainkban már olyan mértéket ölt, amelynek a kezelésére az Excel táblázatok már csak korlátozott, lassú és elavult megoldást képesek nyújtani.

Minél több és minél áttekinthetőbb, rendszerezettebb információ áll a döntéshozók rendelkezésére, annál könnyebb az optimális döntések meghozatala, és ennek eredményeként valósítható meg, hogy a vállalat erőforrásainak kihasználásával a lehető legkisebb ráfordítás mellett sikerüljön kielégíteni a fogyasztói igényeket.

Az on-PLAN használatával a gyártási feladatoknak a gyártóeszközök, gépcsoportok, gépek, szerszámok véges kapacitásának, az emberi erőforrások rendelkezésre állásának figyelembevételével történő optimális tervezése, vizuális megjelenítése és egyszerű, látványos módosítása válik lehetővé. Ebből adódóan bármikor ellenőrizhető, hogy a rendelések az ütemezésnek megfelelően, határidőre elkészülnek-e.

Az interaktív, grafikus felhasználói felületnek köszönhetően az üzemben zajló valamennyi tevékenységről részletes információ nyerhető, így a döntéshozók számára aktuális és releváns adatok állnak rendelkezésre. Az on-PLAN nem csupán hasznos eszköz, hanem használatával könnyeddé válik a termeléstervezés.

 

Finomprogramozás egyszerűen

Akármennyire tökéletes egy program, az előrejelzések, az ütemezés vagy akár a termeléstervező, mindig adódnak váratlan, ad hoc jellegű események, amelyek megoldásához elengedhetetlen a rugalmas és gyors reagálási lehetőség. Egy új rendelés felvételének, illetve a meglévő rendelések módosításának hatása az ütemezésre azonnal láthatóvá válik, tehát az ilyen jellegű eseményeket a finomprogramozás segítségével egyszerűen lehet kezelni.

Gépek váratlan kiesése a gyártásból, szerszámtörések, karbantartási feladatok és üzemi leállások egyaránt egyszerűen rögzíthetők, és mindezen új körülmények figyelembevételével az aktuális ütemezés változásai valósulnak meg. Az on-PLAN által módosított ütemezés automatikusan visszatölthető a vállalatirányítási rendszerbe (ERP), ahol az üzleti folyamatok további követése történik, így zárt módon illeszkedik a termeléstervezés az ellátási láncba és a további üzleti folyamatok kezelésébe.

 

Vizualitás mint tervezést segítő eszköz

Az on-PLAN megjelenésében letisztult képet mutat és a vizualitásra fókuszál, ezáltal mintegy a tervező munkáját aktívan segítő eszközként jelenik meg. A termeléstervezés felépítésének kialakításában kiemelt célként definiálták, hogy az egyszerű megjelenést szem előtt tartva a tervező számára valamennyi fontos információ közvetlenül elérhetővé váljon. Az aktuális tervben lévő figyelmeztetések, korlátozások, hiányok jellemző színkódokkal irányítják a tervező figyelmét a kritikus területekre, így felhasználóbarát és egyszerű kezelést biztosít.

 

Teljes körű funkcionalitás

Az on-PLAN felületén elérhető funkcionalitás teljes körűen lefedi a termeléstervezéshez szükséges igényeket, amelyek kiegészítésre kerültek az alábbi, kizárólag az on-PLAN által nyújtott lehetőségekkel:

  • automatikusan generált link az összetartozó gyártási rendelések között,
  • szigorú sorrendmeghatározás a prioritások alapján,
  • változtatható ütemezési algoritmusok,
  • tervezési egységekbe szervezett jogosultságkezelés.

 

Ütemezés az on-PLAN használatával

Az elsődleges megoldás a linearizáció, amelynek során az ERP megoldásokban kezelt igény- és ellátási adatokból kiinduló gyártási feladatot az on-PLAN beütemezi a korábban beállításra került prioritások figyelembevételével. Előfordulnak azonban olyan helyzetek, amikor finomprogramozásra van szükség, így a kézi tervezés lehetőségével a gyártási feladatokat a gépekre egyszerűen, egér használatával, tetszőleges szabad helyekre is be lehet ütemezni. Ha a manuális változtatás bármilyen konfliktust okoz, figyelmeztető üzenet jelenik meg, és a rendszer megakadályozza a módosítást.

 

Technológia: szerver-kliens mód

A tervezőfelület szerver-kliens módban működik, tehát a tervező számára telepített kliensalkalmazás automatikusan frissíti az adatokat a szerverről. A kliensalkalmazás felelős a megjelenítésért és a kapcsolattartásért, azonban az erőforrás-optimalizálás érdekében a nagy számítási igényű feladatok már a szerveren futnak. A tervezőfelületen lehetőség van a tervezéshez tartozó adatok karbantartására, mint a gépek kapacitása műszakokra bontva, vagy a további erőforrásokkal kapcsolatos információk.

 

Megjelent a GyártásTrend oldalán.